På gång...

Under 2014 görs en stor satsning på att rusta upp skolan. Många av de stora fönstren byts ut, köket anpassas för att kunna användas för servering. Toaletter rustas upp och på skolgården byggs en scen som under sommaren kommer husera en familjeföreställning om Nils Holgersson, läs mer under Sommarteater. Upprustningen av skolan sker med stöd från EU i form av ett leaderprojekt, läs mer under Leaderprojekt nedan.
Scenen är en satsning från Skurups kommun.

Leaderprojekt - Ett kulturcentrum i Nils Holgerssons hembygd
Inom detta projekt håller Västra Vemmenhögs skola med närområde på att utvecklas till ett kulturcentrum i Nils Holgerssons hembygd. Ett kulturcentrum i regionen med möjligheter till teater, musik, film, utställningar såväl som arrangemang av olika slag.

Vi har nu kommit en bra bit på väg. De stora fönstren på framsidan såväl som till gymnastiksalen på ovanvåningen är utbytta till gedigna nytillverkade träfönster i samma stil som de tidigare men med en helt annan isoleringsförmåga. Elsystemet i huset har kompletterats och för första gången finns nu även varmvatten fram till de gamla flick- och pojktoaletterna i källaren. En hel del puts-arbete och målningsarbete har gjorts och köket håller på att kompletteras med nya vitvaror.

Stiftelsens medlemmar har iordningställt området på andra sidan ån med gångstigar som leder till vattenfallet och vattenhjulet och som är en del i en vandringsled som håller på att göras i ordning runt skolan.

En Selma Lagerlöfsutställning har donerats till Stiftelsen. Denna utställning visades tillsammans med en konstutställning i samband med konstrundan påsken 2014. Ca 250 besökare kom under de fyra dagarna utställningen visades. Skolmuséet är en viktig del av verksamheten i skolan och många av besökarna under påsken passade också på att besöka muséet.

Teaterföreningen Komdra och Nils Holgerssonspelen har sedan 2013 repeterat för att uppföra Nils Holgersson – spel i sommar ”Det var en gång en pojke”. Under Juli månad 2014 kommer spelen att uppföras vid Västra Vemmenhögs skola.

Allt detta har möjliggjorts genom stöd från Leader Söderslätt (720000 kr), från Skurups kommun(350000 kr) , sponsorer och ett stort antal idéella timmars arbete från Stiftelsens medlemmar, Teaterföreningen Komdra, Nils Holgerssonspelen och andra engagerade.

Projektet pågår 2012 – oktober 2014