Västra Vemmenhögs Kyrka
Av nuvarande kyrkan är tornet äldst. Det byggdes av församlingen själv 1810 – 1812. Ledare för arbetet var en f. d. dragon vid namn Lundström och körslorna sköttes av åborna. Materialet är fogstruken gråsten. Själva kyrkan ombyggdes först 1867-1868 i den för slutet av förra århundradet typiska spetsbågstilen. Av inredningen härstammar det allra mesta från 1600-talet t. ex. den mycket vackra altaruppsatsen (1618, renoverad 1760) och predikstolen men också ett dopfat (1651) i mässing, kalk, krucifix och malmljusstakar. År 1696 utförde bildhuggaren Johannes Andreas Wejland ett kungavapen i trä åt kyrkan. En äldre altartavla från 1618 ersattes 1889 av Ola Larssons kopia av professor Carl Blochs altartavla i Hörups kyrka. Kyrkklockan är gjuten hos Maria Wetterholz’ i Malmö 1793. Orgeln blev installerad 1880 av V. A. Lundahl, Malmö och restaurerades 1981. Den medeltida dopfunten har gått förlorad men omtalas 1830 som ”en funt af sten på fyrkantig fot som synes vara murad”.

I socknen berättas en gammal sägen om att Västra Vemmenhögs kyrkokassa, som lär ha varit en av de rikaste i Skåne, en mörk höstnatt på 1500-talet, blivit stulen av stigmän, som inte hade orkat bära alla pengarna utan grävde ner en stor skatt på en plats som står att finna där vissa linjer, dragna mellan olika kyrkor i bygden, skär varandra.
En av pastoratets mest kända klockare är tonsättaren Hilding Rosenberg (1892-1985). Han vikarierade på tjänsten under 1910-talet och blev så omtyckt – bl. a. bildade han en sångkör – att han fick en guldklocka som tack när han slutade efter bara ett år.
Västra Vemmenhög har inte bara haft präster och klockare. En mycket uppskattad person är Linnea Johansson, som i många år med omsorg har verkat som församlingens kyrkoväktare.


Västra Vemmenhögs kyrka byggdes på 1860-talet på initiativ från bönderna runt kyrkan. Den gamla romanska lilla 1100-talskyrka som låg på platsen hade blivit för liten, revs och ersattes med en ny vitkalkad kyrka. Tornet från 1700-talet fick dock vara kvar. På en tavla utanför kyrkdörren kan man läsa namnen på de som var med och reste kyrkan.

Sevärdheter
Altaruppsatsen dateras till 1618. Altartavlan är skapad av Ola Larsson och är en kopia av Carl Blochs altarmålning i Hörups kyrka. Motivet bygger på Jesus ord ”Kommen till mig I alle, som arbeten och ären betungade”.
Altartavlan i gravkapellet hör till det gamla altaret. Det har motiv som visar korsfästelsen.
Predikstolen tros härstamma från 1600-talets början.
Krucifixet är daterat till 1400-talet.
Kyrkklockan i tornet är gjuten år 1793.
Orgeln är byggd av den kände orgeltillverkaren V A Lundahl från Malmö, och installerades 1880. Drygt hundra år senare, 1981 renoverades orgeln.
Kyrkobyggnaden
Ursprungligen stod en medeltidskyrka från 1100-talet på platsen. länge var kyrkan utan något klocktorn men under 1700-talet byggdes ett sådant av gråsten från åkrarna i närheten till. I början av 1800-talet kom man fram till att kyrkan behövde renoveras. Då inget hände fick byns egna invånare ta initiativ och renoveringen kom igång 1811. Då rev man hela den gamla delen och byggde upp en ny. Den nya delen kalkade man vitt medan tornet fick vara kvar ofärgat. Kyrkans predikstol beräknas vara från 1600-talet och är byggd i kyrksnickeristil. Kyrkan ligger på en kulle mitt i byn. Den inhägnas av häck och murverk.


Renovering av kyrktornet
Kyrkan är sedan 2012 avstängd för utredning av sprickor i tornet. Utredningen beräknades då ta tre år att slutföra. Enligt mätföretaget Metria handlar det än så länge om mycket små förändringar i sprickorna. Resultatet av utredningen avgör om kyrkan ska renoveras. Man misstänker att sprickorna förstorades i en kombination av brandskadorna 2004 och jordbävningen 2008 som skakade Skåne och kringliggande län. Man vet att sprickorna har funnits mycket längre då de upptäcktes redan 1999. Förmodligen är de ständiga klockringningarna orsak till sprickorna. Förutom dessa sprickor är en renovering av kyrkan nödvändig av flera andra anledningar. Elsystem, fönster och fasadkalkning är några av de punkter som behöver åtgärdas. Vidare läcker tornets tak in och påskyndar sprickbildningen. En ansökan om pengar till en renovering har skickats till Lunds stift men svaret har dröjt. Eftersom ingen renovering är tillåten förrän sprickorna är utredda är det inte heller någon brådska.[3][4][5]
Hösten 2021 blev renoveringen av kyrkan klar och kunde åter tas i bruk.
Brand i kyrkan
På morgonen den 12 september 2004 började kyrkan och den intilliggande kursgården Nils Holgerssongården att brinna. Gården brann ner helt men kyrkobranden kunde släckas tidigt och resulterade endast i rök- och brandskador i taket intill tornet. Delar av vinden och några kvadratmeter tak förstördes. Man misstänkte att den så kallade gryningspyromanen var skyldig men trots att hans skoavtryck hittades i kyrkan kunde han inte fällas för dåden.
Filminspelning
En MC-förare hittas död nedanför ett stup och den lokala MC-klubben blir genast misstänkt. Allt pekar på att offret har kopplingar till denna klubb.
Scenen kommer att vara med i Kuriren som är en svensk thriller från 2009.
Som brukligt i de här trakterna är det kommissarie Wallander som är ute på nya uppdrag. Under tre nätter var det febril aktivitet med filminspelning i och runt själva kyrkan.
Händelsen i filmen tilldrar sig inte i Västra Vemmenhög utan det slumpade sig så att kyrkan passade bra in. Kyrkan var lagom stor och även platsen var perfekt.