Kulturella evenemang: Det kan ha anordnats olika kulturella evenemang som konserter, teaterföreställningar eller utställningar i området.
Kyrkliga händelser: Kyrkliga ceremonier som dop, vigsel eller begravningar kan ha ägt rum i Västra Vemmenhögs kyrka.
Lokala föreningsaktiviteter: Föreningar och organisationer i Västra Vemmenhög kan ha anordnat olika aktiviteter som fester, möten eller studiecirklar.

Däremot har Skurup, den kommun där Västra Vemmenhög ligger, spelat värd för vissa mindre filminspelningar. Till exempel filmades några scener från den svenska TV-serien ”Andra Avenyn” i Skurup under tidigt 2000-tal. Det finns också mindre dokumentärfilmer och kortfilmer som har spelats in i området.

Byn fick sitt namn från Wämunds högar som ligger precis söder om byn. De egentliga Vemmenhögarna är de tre bronsåldershögar som ligger mitt på åkern, nära landsvägen.

I Västra Vemmenhög ligger Västra Vemmenhögs kyrka.

Strax utanför byn låg den nu nedbrunna Nils Holgerssongården.

Vemmenhögs första skola, som byggdes 1822, är nu ett bostadshus.

 

Västra Vemmenhög

Västra Vemmenhög ligger i en dalgång ner mot Vemmenhögs ån. En av källorna i dalen nyttjades som hälsokälla och fram till 1874 drevs här hälsobrunn. Kyrkan i Västra Vemmenhög anlades 1867 och ersatte en medeltida anläggning. Det kvadratiska västtornet i gråsten uppfördes 1810. Det gamla bymönstret med skola och bebyggelse i nära anslutning till kyrkan är bibehållet. Byns småskola från 1876 är fortfarande bevarad liksom den stora skolan i tegel från 1917.

https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/kulturmiljoprogram-omraden/kulturmiljoprogram-v-och-o-vemmenhog-tullstorp-dyback-horte.html?sv.target=12.382c024b1800285d5863a89a&sv.12.382c024b1800285d5863a89a.route=/&searchString=&counties=&municipalities=&reserveTypes=&natureTypes=&accessibility=&facilities=&sort=none

 

 istoria

Byn fick namnet från Wämunds högar. De egentliga Vemmenhögarna är de tre bronsåldershögar som ligger mitt på åkrarna, nära landsvägen.
Samhället

I Västra Vemmenhög ligger Västra Vemmenhögs kyrka. Strax utanför byn låg den nu nedbrunna Nils Holgerssongården. Vemmenhögs första skola, som byggdes 1822, är nu ett bostadshus.

I den tidigare skolan, som invigdes 1917 och lades ned 1971, finns här ett 1985 invigt skolmuseum som drivs av Stiftelsen Wämund med en utställning om Selma Lagerlöf, Nils Holgersson och skolan.
Orten i litteraturen

Västra Vemmenhög är den plats varifrån Nils Holgersson påbörjar sin resa i boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf.

I Västra Vemmenhög finns det fler sevärdheter med anknytning till Nils Holgersson.
Personer från byn
Konstnären Ola Larsson (1863-1939) var hemmansägare, kvarnägare och kommunalordförande i Västra Vemmenhög.

 

– Här har Jan Troell varit och spelat in en film, berättar Maj-Britt stolt.

 

På flera platser finns också mineralhaltiga källor, bl a den forna hälsokällan strax väster om kyrkan i Västra Vemmenhög.

 

Uttryck för riksintresset:
Stora bronsåldershögar med landskapsdominerande läge, Väpmannahögen, Galgebacken,
Vemmenhögarna och runsten, äldre bevarat vägsystem. Dybäcks renässansinfluerade slott med
medeltida ursprung och bevarat byggnadsbestånd från perioden 1400-talets slut till 1800-tal,
vallgravar, alléer, parkanläggning, ekonomi- och arbetarbebyggelse från perioden 1700-1800-tal
med välbevarade gråstens- och tegellängor och vitrappade personalbostäder. Slottslandskap kring
godset präglat av godsförvaltningen.

 

Västra Vemmenhög ligger i en dalgång ner mot Vemmenhögsån. En av
källorna i dalen nyttjades som hälsokälla och här bedrevs en hälsobrunn
fram till år 1874. Kyrkan i Västra Vemmenhög anlades år 1867 och ersatte
en medeltida anläggning. I nära anslutning till kyrkan finns det gamla
bymönstret med skola och bebyggelse bevarat.

 

 

UTVECKLINGSFÖRSLAG
Kommunen bör fastställa och precisera skyddet av områden med särskilt
intresse för kulturmiljön genom att upprätta fördjupade översiktsplaner/
områdesbestämmelser för de mest värdefulla eller utsatta områdena.
Kommunen ska uppmärksamma invånare och fastighetsägare på de
kulturmiljövärden som förekommer i den fysiska miljön och genom dialog
försöka förmå fastighetsägare att betrakta de kulturhistoriska inslagen som
en tillgång och bevara/framhäva dem vid renovering och ombyggnad.
En viktig utgångspunkt för bevarandet av kulturhistoriska miljöer är att
inte bara enstaka byggnader och markområden ska skyddas utan att också
sammanhangen mellan dem ska värnas.

 

I NILS HOLGERSSONS BY
Det var en gång en pojke. Han var så där en fjorton år gammal, lång och ranglig och linhårig. Inte stort dugde han till. Han hade mest av allt lust att sova och äta, och därnäst tyckte han om att ställa till odygd…
pojken bodde i Västra Vemmenhög.
När Selma Lagerlöf (1858-1940) skriver sin historiska och geografiska läsebok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” (1906-1907) låter hon pojken börja sin resa långt söderut i Sverige.
På väg från den gamla landsvägen, mellan Malmö och Ystad, ner till byn i dalen ser man Galgebacken,
som förr var målet för skolbarnens årliga utflykt. Därifrån kunde de se tjugotalet kyrkor och det rutiga tygstycket,
som det berättas om i boken.
Intill vägen finns de tre ättehögarna från bronsåldern, Wämunds högar, som givit namn åt bygden.
Kyrkans ovanliga gråstenstorn byggdes av bönderna i byn. Ledare för arbetet var en dragon (militär) från Ystad. Skola och kyrka hade ett nära samarbete förr i tiden. Prästen var skolrådets ordförande och läraren var kantor i byns kyrka.
Ola Larsson, byns konstnär, också känd i vidare kretsar, var kvarnägare, lantbrukare och kommunalordförande. När boken om Nils Holgersson skrevs fanns en mängd bönder och hantverkare i byn. Det fanns en smedja, affärer, mejeri, och två små skolhus, varav det ena finns kvar.
Den ”nya” skolan, byggd 1917, inrymmer sedan 1985 ett skolmuseum, till invigningen hade många bidragit på olika sätt för att återskapa miljön från den skoltid man mindes. På så sätt berättar den lilla småskolesalen om skolans historia från 1917- 1971. Där finns också en utställning om Selma Lagerlöf, som är den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur (1909) och också den första kvinnan att bli invald i Svenska akademien (1914).
Lärare och skolbarn i Västra Vemmenhög har genom åren visat intresse för sin kända by. De har läst boken om Nils Holgersson, skrivit brev till Selma Lagerlöf, skickat spettkaka till henne och naturligtvis spelat teater om Nils förvandling till en liten parvel och hans resa på gåsryggen.
| Selma Lagerlöfs bok får man veta att Nils Holgerssons far och mor var ett fattigt husmansfolk, och deras ställe var inte mycket större än en trädgårdstäppa. Nils Holgerssons hem skapades i Selma Lagerlöfs fantasi.
I början av 1960-talet spelades det in en film om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. I en liten del av filmens slutscen medverkade några barn från byn.
Vid ett annat tillfälle bjöds pojkar från olika delar av världen till Sverige för att följa i Nils Holgerssons spår. Tillsammans med en pojke från byn, jämnårig med Nils, startade de sin resa från Västra Vemmenhög. Då blev det en vacker gammal skånsk fyrlängad halmtäckt korsvirkesgård med gäss, som besöktes*.
Källa, delar ur texten: Gamla skolan, Västra Vemmenhög, 16 jan 1996, Maj-Britt & Valle Waldemarsson, nya skolans sista lärare.
NILS HOLGERSSONGÅRDEN
*Ett stenkast från byn ligger Nils Holgerssongården. En plats med anor från 1800-talet.
Efter en förödande brand 2004 är idag Nils Holgerssongården återuppbyggd och erbjuder ett hemtrevligt
gårdshotell med 8 gästrum och mycket omtanke.
Källa: nilsholgerssongarden.se
2014

 

 

 

Västra Vemmenhög är en liten by belägen i Skåne, södra Sverige. Byn ligger i Trelleborgs kommun och har en befolkning på ungefär 150 invånare.

Västra Vemmenhög har en lång historia och bosättningar har funnits här sedan bronsåldern. Det finns faktiskt fornborgar från järnåldern i närheten av byn, vilket tyder på att platsen har varit bebodd under lång tid.

Byn är omgiven av vacker natur med åkrar och ängar, vilket gör det till en fridfull plats att bo på. Här finns en harmonisk miljö med skogar och kullar som ger möjlighet till olika friluftsaktiviteter såsom promenader och cykelturer.

Västra Vemmenhög har en gammal kyrka som är välbevarad och ett viktigt kulturellt och historiskt landmärke för byn. Kyrkan har anor från 1100-talet och är en viktig del av byns identitet. Det är även en central plats för olika kyrkliga och kulturella evenemang som till exempel konserter och bröllop.

Trots att byn är liten så finns det en stark gemenskapskänsla i Västra Vemmenhög, där invånarna hjälper och stödjer varandra. Det arrangeras regelbundet olika aktiviteter och evenemang som främjar samhörigheten mellan byns invånare.

I byn finns även några mindre företag och lantbruk, vilket ger sysselsättning och bidrar till byns ekonomi. Många invånare arbetar dock utanför byn och pendlar till större städer i regionen för att arbeta eller studera.

Västra Vemmenhög är en plats där man kan leva ett lugnt och harmoniskt liv i en vacker miljö med närhet till naturen. Byborna är stolta över sin historia och kultur och arbetar hårt för att bevara och främja den. Det är en plats där man kan finna gemenskap, vila och njuta av den skånska landsbygden.

Det är svårt att ge specifika händelser eftersom jag inte har tillgång till färsk information. Men här är några allmänna händelser som kan ha inträffat i Västra Vemmenhög:

 

Wämund är en svensk musikgrupp som bildades år 2014. Gruppen består av tre medlemmar: Johan, Mark och Lisa. De träffades under sina studier på musikhögskolan och insåg snabbt att de delade samma passion för musik.

Wämund spelar en genreblandande musikstil som förenar influenser från indiepop, elektronisk musik och alternativ rock. Deras låtar kännetecknas av starka melodier och texter som berör ämnen som kärlek, längtan och existentiella frågor. Gruppens musik har beskrivits som både medryckande och melankolisk på samma gång.

Under de senaste åren har Wämund släppt flera singlar och EP:s, vilket har väckt uppmärksamhet från både lyssnare och musikkritiker. Deras låtar har spelats både på svenska och internationella radiostationer, och gruppen har även fått möjligheten att uppträda på flera prestigefyllda spelningar och festivaler runt om i Sverige.

Wämund är kända för sina energifyllda och engagerande liveframträdanden. Med sin närvaro på scenen och starka musikaliska talang har de lyckats skapa en lojal fanbase som följer dem på deras spelningar och ger dem stöd i deras musikaliska utveckling.

Framtiden ser ljus ut för Wämund, och de har flera spännande projekt på gång. De jobbar för närvarande på sitt debutalbum som förväntas släppas inom en snar framtid. Gruppen har även bokat in flera spelningar runt om i landet, där de får möjlighet att visa upp sin musik för en bredare publik.

Med sin kombination av starka melodier, öppenhjärtiga texter och en passionerad framtoning ser Wämund ut att kunna göra sig ett namn både i Sverige och internationellt. Med sin unika musikaliska identitet och engagerande liveframträdanden finns det ingen tvekan om att de har potential att bli en av de framstående akterna inom den svenska musikscenen.